Bilgilendirme

Bu uygulama afet bölgesindeki meslek mensuplarımızın öncelikleri göz önünde bulunundurularak, doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmaları için hazırlanmıştır.
Bu sebeple "Soru Sor" ekranında T.C. kimlik numarası kontrolü yapılarak sadece bölgedeki meslek mensuplarımızın hizmet alması sağlanacaktır.

Yasal bilgilendirme için tıklayınız.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz

Kısa Çalışma Ödeneği Açısından ; Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durduran her bir işveren kısa çalışma başvurusunda bulunabilir. 

İş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gerekmektedir.

4857 sayılı İş Kanununun 63’üncü maddesi uyarınca çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Bu bakımdan işyerinde çalışma süresinin 1/3 oranında azaltılmasından bahsedebilmek için işyerinde çalışma süresinin haftalık 30 saat veya aşağısında olması gerekmektedir.

Kısa çalışma talebinin uygun bulunması hâlinde kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi gerekir. Bu kapsamda işçinin kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 600 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekmektedir.

Nakdi Ücret Desteği Açısından (Ohal)  ; Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa ve Kilis illerinde, depremin ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması amacıyla, 21/2/2023 tarihli ve 125 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararının 4 üncü maddesi kapsamında; 

Nakdi Ücret Desteğinden Yararlanacak Kişiler; 

Olağanüstü hal ilan edilen illerde,

  • 6/2/2023 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 4447 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesi kapsamında depremin etkilerinden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvurusuna istinaden kısa çalışma başlama tarihi itibariyle 120 gün hizmet akdine tabi olma ve son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartını taşımadığı için yeni bir kısa çalışma ödeneği hak sahipliği oluşmayan işçiler,

  • 6/2/2023 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işvereni tarafından 6/2/2023 tarihi ve sonrasında 4447 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının e bendi kapsamında depremin etkilerinden kaynaklı işyerinin kapanması veya kapatılması sebebiyle iş sözleşmesi feshedilen ve aynı Kanun kapsamında iş akdi fesih tarihinde son 120 gün hizmet akdine tabi olma ve son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartını taşımadığı için yeni bir işsizlik ödeneği hak sahipliği oluşmayan işçiler,


herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ve varsa daha önce başlatılabilecek durumda olan hak sahipliklerinden kalan süreler tamamlandıktan sonra, kısa çalışma uygulanan dönemde veya işsiz kaldıkları süre kadar her halükarda olağanüstü hal süresini geçmemek üzere kapsam dâhilindedir.


Bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere,  çalışanların öncelikli olarak, KÇÖ'den faydalanıp faydalanamayacağı değerlendirilip , KÇÖ den yararlanamayacağı anlaşıldıktan  sonra NÜD için müracaat edilmelidir. Sorunuzdaki  az hasarlı ve hasarsız işyerleri tabirinizden tereddüde düşülen noktanın, 125 nolu Cumhurbaşkanı Kararında bahsi geçen "Kısa Çalışma Uygulanmasına İlişkin Tedbirler" başlıklı 2. Maddesindeki açıklamalar olduğu anlaşılmaktadır. 

İşverenler Kısa Çalışma için Müracaat ettiklerinde Türkiye iş Kurumu tarafından iş yerinin kısa çalışmaya Ödeneğine uygun olup olmadığına dair bir tespitin yapılması gerekmekte olup uygunluğu görüldükten sonra kısa çalışma ödeneği ile ilgili süreç başlamaktadır. 

İlgili 125 Nolu Cumhurbaşkanlığı kararında ise; Olağanüstü hal süresince depremlerin etkilerinden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle işverenlerin Türkiye İş Kurumuna yaptıkları kısa çalışma başvuruları için, depremden etkilenme durumuna göre olağanüstü hal ilan edilen bölgeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek il/ilçelerde bulunan iş yerleri ve/veya deprem sebebiyle yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğunu belgeleyen iş yerleri için uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin    4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun ek 2 nci maddesi kapsamında işverenlerin başvurusu doğrultusunda kısa çalışma ödeneği verilir. 

** Dolayısı ile  az hasarlı veya hasarsız olan iş yerleri de olağanüstü bu durum nedeni ile Kısa Çalışma veya Nakdi Ücret Desteğine müracaat edebilir, ancak bu iş yerleri için ödeme yapılmaya başlanabilmesi, yapılacak olan uygunluk denetiminin tamamlanması sonucunda mümkün olacaktır. (uygun olması halinde)   Bölgedeki yıkımın büyüklüğü ve etkisi açısından düşünüldüğünde Türkiye İş Kurumu tarafından bu tür bir uygunluk denetiminin yapılması hemen  mümkün olmayabilir bu sebep ile de  az hasarlı veya hasarsız iş yerleri içinde  KÇÖ veya NÜD'lerde uygunluk denetimi daha sonra yapılmak üzere ödemelere başlanılması mümkün gözükmektedir. 


Selamlarımla.. 

Nakdi ücret desteği uygulamasından meslek ayırımı bulunmamakta olup iki farklı şekilde uygulanmaktadır.

1- Kısa çalışma ödeneği başvurusu yapılan işyerinde KÇÖ hak etmeyenler

KÇÖ'nün başlama tarihi itibariyle 120 gün hizmet akdine tabi olma ve/veya son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartını taşımadığı için yeni bir kısa çalışma ödeneği hak sahipliği oluşmayan kişiler için nakdi ücret desteği uygulaması

2-Kapanan işyerlerinden çıkan işçiler

-Depremin etkilerinden kaynaklı iş yerinin kapanması veya kapatılması sebebiyle iş sözleşmesi feshedilen (SGK Fesih kodu olarak 17-İşyerinin Kapanması) işçilerden

-İş akdi fesih tarihinde son 120 gün hizmet akdine tabi olma ve/veya son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartını taşımadığı için yeni bir işsizlik ödeneği hak sahipliği oluşmayan içiler nakdi ücret desteği alabilirler. 



Nakdi Ücret Desteği Başvuruları

1-Kısa çalışma kapsamında olanlar için;

OHAL ilan edilen illerdeki sigortalılar için kişilerin 6/2/2023 tarihi itibariyle iş sözleşmesi bulunan işvereni tarafından bölgesel kriz kapsamında kısa çalışma talebinde bulunulması gerekmektedir. Bu başvurular nakdi ücret desteği ödeme başvurusu yerine geçer.

Kısa çalışma başvurusu sırasında Kuruma bildirilecek Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesinde yer alan işçilerden yeni bir sahipliğine hak kazanamayan işçilerin işlemleri ayrıca başvuru yapmalarına gerek bulunmaksızın İŞKUR tarafından re’sen gerçekleştirilir.


2-İşsizlik sigortası kapsamında olanlar için;

OHAL ilan edilen illerde, 6/2/2023 tarihini ve sonrasında OHAL süresini geçmemek üzere iş akdi feshedilen sigortalı işsizlerin işsizlik ödeneği için yapmış oldukları başvurular aynı zamanda Nakdi Ücret desteği başvurusu yerine geçer. Nakdi Ücret Desteğine ilişkin işlemler için ilgililerin ayrıca başvuru yapmalarına gerek bulunmaksızın İŞKUR tarafından re’sen gerçekleştirilir.

TÜRMOB BİM © 2023 turmob.org.tr