Bilgilendirme

Bu uygulama afet bölgesindeki meslek mensuplarımızın öncelikleri göz önünde bulunundurularak, doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmaları için hazırlanmıştır.
Bu sebeple "Soru Sor" ekranında T.C. kimlik numarası kontrolü yapılarak sadece bölgedeki meslek mensuplarımızın hizmet alması sağlanacaktır.

Yasal bilgilendirme için tıklayınız.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.

12.03.2023 tarihli Resmi gazetede yayınlanan 7440 sayılı kanunun Diğer Hükümler başlıklı 10.maddesinin 21. fıkrasında
''

6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş İlinde meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca 213 sayılı Kanunun 15 inci maddesi kapsamında mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde;

a) Depremden, kendisi, eşi, çocuğu veya anne ve babası etkilenen hizmet erbabına, işverenler tarafından 6/2/2023 ila 31/7/2023 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) mevcut ücret, prim, ikramiye gibi ödemelerine ilave olarak yapılan ayni yardımlar ile toplam tutarı 50.000 Türk lirasını geçmeyen nakdi yardımlar 5510 sayılı Kanuna göre prime esas kazanca dâhil edilmez, bu yardımlar üzerinden 193 sayılı Kanun uyarınca gelir vergisi ve 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisi alınmaz.'' denilmektedir.Bu nedenle depremden kendisi, eşi, çocuğu veya anne ve babası etkilenen hizmet erbabına bu tür ödemeler her türlü vergi SGK ya tabi olmayacaktır.

Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz..


22/02/2023 tarihli R.G.'de yayımlanan ve aşağıda linki verilen 125 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin İstihdamın korunmasına ilişkin tedbirler başlıklı 3. Maddesinde; (1) Olağanüstü hal ilan edilen illerde her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren olağanüstü hal süresince 4857 SK.'nun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez.

(2) Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanır " denilmektedir.

Sorunuzdan anladığımız kadarı ile müşterinizin çalışanları İstifa ederek işten ayrılmaktadırlar. Bu kararnamede yer alan istihdamın korunmasına ilişkin tedbirler arasında çalışanların kendi istekleri (istifa) ile işten ayrılmaları yasak kapsamında sayılmamıştır.. Bu sebeple çalışanlar istifa ederek işten ayrılabilirler, istifa ettiklerine ait ispat yükümlülüğü işverene aittir. Bu kapsamda işveren size çalışanların sözleşmelerinin feshedilmesinin gerekçesini yazılı şekilde istifa olarak beyan eder ise 03- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin çalışan tarafından feshi (İstifa) kodu ile çıkışlarını yapmanız uygundur. 


Selamlarımızla, 

Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz.


TÜRMOB un yayınlamış olduğu ve aşağıda linki yer alan 14/02/2023 tarihli 43 nolu sirküler ve ekinde de  yer alan 
 Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü'nün 13/02/2023 tarihli  Genel Yazısında da belirtildiği üzere; 

06/02/2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi nedeniyle, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep,Hatay, Kahramanmaraş,Kilis Malatya, Osmaniye Ve şanlıurfa illeri 06/02/2023 ila 31/07/2023 tarihleri arasında mücbir sebep kapsamına alınmıştır. ;

Buna Göre; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep,Hatay, Kahramanmaraş,Kilis Malatya, Osmaniye Ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren 5510/4-1 a ve c bentleri kapsamında sigortalı çalıştıran işyerleri ve 5510/4-1 b kapsamındaki sigortalılar ile diğer sigortalılar ve GSS ile ilgili yapılan düzenlemelerde; 

" a) 06/02/2023 ila 30/04/2023 tarihleri arasında, 5510 sayılı Kanuna göre vermekle yükümlü oldukları her türlü bilgi ve beyannamelerin (iş kazaları ve meslek hastalıkları bildirimleri dahil )  26/05/2023 tarihinde kadar (bu tarih dahil) SGK'ya verilmesi halinde yasal süresinde verilmiş sayılacaktır" denilmektedir. Bu kapsamda; 

06/02/2023 ila 30/04/2023 tarihleri arasında SGK'ya verilmesi gereken sigortalı işe giriş bildirgesi ile sigortalı işten ayrılış bildirgelerinin 26/05/2023 tarihinde kadar (bu tarih dahil) verilmesi durumunda bu bildirimler yasal süresi içinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır " 

İşlemlerinizi  bu kapsamda yapabilirsiniz. 


Selamlarımızla.. 


 



Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz.


Çalışanların işten Çıkış  kodları içerisinde "işverenin vefatı nedeni ile " diye ayrıca bir kod bulunmadığından dolayı  
"17-  İş yerinin Kapanması " kodu ile çıkış yapmanız gerekmektedir. 


Selamlarımla.. 

Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz.


Bahsi geçen ve 13.01.2023 tarihli R.G'de yayınlanan 7431 sayılı yasanın 5. maddesi ile, 55510 sayılı Kanuna Geçici 94. madde olarak eklenen düzenleme , pandemi döneminde fiili olarak çalıştıkları halde, işverenlerince  hatalı bir şekilde  Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteğinden yararlandırlan ve bu vesile ile fazla ve yersiz ödeme yapılan sigortalıları için, İşverenlerin sgk'ya başvurarak bu  hatalı durumu başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde ek belgeler ile ve yasal süresi içindeymiş gibi düzeltmelerine imkan tanıyan bir düzenlemedir. Yoksa, pandemi döneminde fiili olarak çalışmayıp, yasal olarak da KÇÖ VE NÜD'den yararlanan çalışanların KÇÖ ve NÜD koduyla bildirilen eksik günlerinin keyfi olarak tamamlanmasına yönelik bir düzenleme DEĞİLDİR. 


Selamlarımızla, 

TÜRMOB BİM © 2023 turmob.org.tr