Bilgilendirme

Bu uygulama afet bölgesindeki meslek mensuplarımızın öncelikleri göz önünde bulunundurularak, doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmaları için hazırlanmıştır.
Bu sebeple "Soru Sor" ekranında T.C. kimlik numarası kontrolü yapılarak sadece bölgedeki meslek mensuplarımızın hizmet alması sağlanacaktır.

Yasal bilgilendirme için tıklayınız.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.

BU DURUMDA GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINI İLGİLİ SERVİSİNİ ARASANIZ SİSTEM ÜZERİNDE BEYANNAMENİN KABULU İÇİN İŞLEM YAPACAKTIR.

İhraç kayıtlı teslim edilen ürünlere isinaden oluşan kur farkı için imalatçı tarafından düzenlenecek kur farkı faturasında faturaya  ihraç kayıtlı teslim edilen mala ait kur farkı olduğu notu yazılacak ve KDV TAHSİL EDİLMEMİŞTİR.İdenilecektir

Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            - 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            - 17/4-g maddesinde, metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminin KDV den istisna olduğu

            hüküm altına alınmıştır.

            Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C- 2.1.3.3.3.2) bölümünde; hurda kavramının, her türlü maden, plastik, kağıt ve cam hurdasını, bunların hurda halindeki karışımlarını, aynen veya onarılmak suretiyle üretim amaçlarına uygun olarak kullanılamayacak haldeki metal, plastik, kağıt ve cam karakterli her türlü ham, yarı mamul ve mamul maddeyi ifade ettiği açıklanmıştır.

            Bu nedenle düzenleyeceğiniz hurda satış faturalarında '' KDV Kanununun 17/4-g maddesine göre teslim edildiğinden KDV'den istisnadır'' yazılacaktır.
             Mükellefi kendisine düşen paydan kalan tutarı AFAD'a göndermesi halinde bu bir bağış işlemidir ve tutarın tamamı Gelir ve KURUMLAR Vergisi matrahından indirilebilr

TURMOB Yönetimi bu konu ile ilgili çalışmalar yapacaktır. Ancak sizin de bankanız çağrı merkezi ile görüşüp bu soruna acele çözüm talep etmenizin iyi olacağını düşünüyorum .

3065 sayılı KDV Kanununun 30.maddesine göre '' Aşağıdaki vergiler mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez'' Denilmektedir
İlgilimaddenin c fıkrasında ise 
''Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi, (Şu kadar ki Vergi Usul Kanununun 315 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen faydalı ömürlerini tamamladıktan sonra zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi ile faydalı ömrünü tamamlamadan zayi olan veya istisna kapsamında teslim edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin kullanılan süreye isabet eden kısmı indirilebilir) denilmektedir. bu nedenle deprem nedeniyle zayi olan malların Kdv'si indirilecek KDV hesabından çıkarılacaktır...

Bilindiği üzere Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 06/2/2023 ile 31/7/2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında mücbir sebep hali ilan edilmiştir.
26/04/2014 Tarih ve 28983 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar” başlıklı (I/C-2.1.3.1) numaralı bölümünde; 
213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.25 Şu kadar ki, işleme taraf satıcı mükellefin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulamasına devam olunur.
denilmektedir. Bu nedenle alıcı ve satıcının her ikisinin de mücbir sebep kapsamında bulunan illerde olması halinde genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulanacaktır.

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen deprem felaketine  ilişkin olarak, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde Bakanlığımız tarafından, mücbir sebep hali ilan edilmesi uygun bulunmuştur.

Bu kapsamda, söz konusu illerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06.02.2023 ila 31.07.2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.

 Mücbir sebep hali süresince,

  • verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilme süreleri,
  • bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri,
  • deprem  tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi,
  • 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresi,
  • deprem tarihinden önce ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi

uzatılmıştır.

Bu nedenle mücbir sebep kapsamında bulunan mükellefler için karşı inceleme tutanakları 15.08.2023 tarihine kadar düzenlenebilecektir.

Bilindiği üzere Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 06/2/2023 ile 31/7/2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında mücbir sebep hali ilan edilmiştir. 26/04/2014 Tarih ve 28983 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar” başlıklı (I/C-2.1.3.1) numaralı bölümünde; “213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.” açıklaması yer almaktadır. Buna göre; mükellefiyet kaydı, mücbir sebep halinin ilan edildiği illerde bulunanlar tarafından kısmi tevkifat kapsamındaki mal/hizmet alımlarında 06/2/2023 ile 31/7/2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında KDV tevkifatı yapılmayacak, bu kapsamda düzenlenen faturalar tevkifatsız düzenlenecektir.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar” başlıklı (I/C-2.1.3.1) numaralı bölümünde;

“213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.” açıklaması yer almaktadır.

Buna göre; mükellefiyet kaydı, mücbir sebep halinin ilan edildiği illerde bulunanlar tarafından kısmi tevkifat kapsamındaki mal/hizmet alımlarında 06/2/2023 ile 31/7/2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında KDV tevkifatı yapılmayacak, bu kapsamda düzenlenen faturalar tevkifatsız düzenlenecektir.

Merhaba,
Mücbir sebep Hali mükelleflerin kendisi içinde geçerli olacağından meslek mensubu ile sözleşmesi olmaması durumunda da mücbir hal hükümlerine göre erteleme olacaktır.

Mücbir sebep bölgesinde halı üretim şirketinize ait binek aracın satışında KDV oranı % (1) olarak uygulanmaktadır.

“Bakanlar Kuruluna verilen yetkiye dayanılarak mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarını belirleyen 30.12.2007 tarihli 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesiyle mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları, söz konusu Kararnameye; - Ekli (I) B sayılı listenin (9) bölümünde  yer alan kullanılmış binek otoların teslim ve hizmetler için (% 1) KDV uygulanır.”

TÜRMOB BİM © 2023 turmob.org.tr