Bilgilendirme

Bu uygulama afet bölgesindeki meslek mensuplarımızın öncelikleri göz önünde bulunundurularak, doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmaları için hazırlanmıştır.
Bu sebeple "Soru Sor" ekranında T.C. kimlik numarası kontrolü yapılarak sadece bölgedeki meslek mensuplarımızın hizmet alması sağlanacaktır.

Yasal bilgilendirme için tıklayınız.

Anlayışınız için teşekkür ederiz.

22.02.2023 tarihli resmi gazetede yayınlanan 125 sıra nolu Cumhurbaşkanlığı kararına göre mücbir sebep kapsamında bulunan yerlerde KISA ÇALIŞMA ÖEDNEĞİ VE NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ uygulamaları başlatılmıştır. Depremde işveren vefat etmesi sonucu işyeri çalışmıyor ise bu işyerinde çalışan işverenler kısa çalışma ödeneği için başvurabilirler

Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz.



4857 sayılı İş Kanunu'nda net bir şekilde düzenlenmemekle birlikte özellikle yargı kararlarında " feshin son çare olması"  ilkesi  ve/veya 4857 sayılı İş Kanunun 18. Maddesindeki  " Feshin Geçerli Bir  Sebebe Dayandırılması"  gerekçelerine dayanarak kararlar verilmektedir. Bu kapsamda öncelikle işe gelmeyen bu çalışanların deprem sürecinde hayatta olup olmadıkları, İşe gelmelerine mani olacak derecede bir engellerinin olup olmadığı v.b. konular mümkünse araştırılmalı, bir bilgiye ulaşılamıyorsa bir tebligat gönderilerek kendilerine ulaşılamadığı ve durumları hakkında iş yerini bilgilendirmeleri istenmelidir.  Bu süreç içerisinde de eksik gün nedenleri " 11- Doğal Afet"  "15-Devamsızlık"  olarak bildirilebilir veya bilinen başka bir sebep var ise ilgili o gerekçe ile bildirilebilir. Bu noktada kendisine ulaşılamayan işçilerin ve/veya hak sahiplerinin kendi istekleri ile işten ayrıldıklarına dair bir beyanları da bulunmadığından  03 - Belirsiz süreli iş sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi  (istifa)" gerekçesi ile çıkış yapılması doğru olmayacaktır. Ancak, sistem 03 çıkış kodunu  seçmeniz halinde uyarı vermez, çünkü bu dönemde çalışanın kendi isteği ile işten ayrılmasına ait bir çıkış yasağı bulunmamaktadır. 

 Zira, "  22/02/2023 tarihli R.G.'de yayımlanan ve aşağıda linki verilen 125 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin İstihdamın korunmasına ilişkin tedbirler başlıklı  3. Maddesinde;  (1) Olağanüstü hal ilan edilen illerde her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren olağanüstü hal süresince 4857 SK.'nun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemez.

(2) Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanır " denilmektedir. 

Bu düzenlemede dikkate alındığında ; Sorunuzdaki  İşe gelmeyen  çalışanların  işe gelmeme sebeplerinin esasına erişilememesi halinde 4857/25.Mad. II numaralı bedinin alt fıkralarında yer alan seçeneğe uygun olan kod  ile çıkışlarının yapılması uygun olacaktır. 


Selamlarımızla.. 


Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz.


Sorunuzda belirtmiş olduğunuz Kısa Çalışma Ödeneği Ve Nakdi Ücret Desteği Rehberi TÜRMOB tarafından ihtiyaç duyan siz değerli meslektaşlarımızın hizmetine sunmak üzere yayınlanmıştır. İlgi link aşağıda yer almaktadır. 


Selamlarımızla, 


Bölgesel Kriz(Deprem V.B.) Kapsamında Yapılacak Olan Kısa ÇalışmaÖdeneği Başvuru Klavuzu Linki: 

Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz

Kısa Çalışma Ödeneği Açısından ; Genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması veya iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durduran her bir işveren kısa çalışma başvurusunda bulunabilir. 

İş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gerekmektedir.

4857 sayılı İş Kanununun 63’üncü maddesi uyarınca çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Bu bakımdan iş yerinde çalışma süresinin 1/3 oranında azaltılmasından bahsedebilmek için iş yerinde çalışma süresinin haftalık 30 saat veya aşağısında olması gerekmektedir.

İş yerinizin, yukarıda atıfta bulunan mevzuat hükümleri  ve 22/02/2023 tarihli resmi gazetede yayınlanan 125 nolu Cumhurbaşkanı kararı kapsamında olmadığından dolayı KÇÖ için uygun olmadığı kanaatindeyiz. 


Selamlarımızla.. 







Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz. 


Sorunuzda yer alan 14 Nolu Çıkış kodu ;  " Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması" şeklinde tanımlanmıştır. Bu kod, emekli olabilmek için tamamlanması gereken yıl,yaş ve gün koşullarından  yaş hariç yıl ve gün koşullarını tamamlayarak ve SGK'dan bu şartları tamamladığında dair bir yazı alıp işverene vererek  tazminatınada hak kazanıp işten ayrılmak isteyen çalışanlar için kullanılmaktadır. Yani bu kod ile çıkışlarda emeklilik söz konusu değildir. 

Dolayısı ile yaşılık ve toptan ödeme nedeni ile emekli olarak işten ayrılan çalışanlar için seçilmesi gereken kod   08- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle  olan kodddur. (Malulen emeklilik hariç) 

Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz.


Şu anda Deprem felaketi kapsamında düzenlemesi yapılan ve uygulanabilir destekler sadece,


  1. Kısa Çalışma ödeneği
  2. Nakdi ücret desteği dir.

KÇÖ müracatı sürecinde  işin durmuş olduğu 1 haftalık süre içerisinde çalışanlara işverence yarım çalışma ücreti ödenir. 

Bunun dışında; çalışanlar ile uzlaşı kültürü kapsamında; 
 
  1. çalışanların varsa yıllık izinden düşülebilir, 
  2. telafi çalışması yaptırılabilir veya 
  3.  11- Doğal Afet  

eksik gün kodu  ile eksik gün bildirilebilir. 

Selamlarımızla, 

 

Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz.


"4857 Sayılı İş Kanunu'na göre;  Zorlayıcı sebepler dolayısı ile çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir. İşveren isterse bu ücreti tam olarak ödeyebilir. Kısa çalışma ödeneği bu bir haftalık süreden sonra başlar." 

 Ancak, deprem nedeni ile Ohal ilan edilen yerler için Türkiye İş Kurumu Tarafından hazırlanan ve aşağıda linki verilen Kılavuzda;  
 
"Zorlayıcı sebeplerle iş yerinde kısa çalışma yapılması halinde ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar ve bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir. Ancak depremden etkinlendiği için OHAL ilan edilen ve BÖLGESEL KRİZ KAPSAMINDA YAPILAN BAŞVURULARDA bu yükümlülük bulunmamaktadır." denilmekte ve

"Bölgesel Kriz sebepli başvurular için 06.02.2023 tarihi öncesi seçilememektedir. 06.02.2023 başlama tarihli Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları 90 günden daha uzun olamayacağı için bitiş tarihi 07.05.2023 tarihinden daha ileri bir tarih olamaz. " denilmektedir. 

Buradan anlaşıldığı üzere, Kısa  Çalışma ödenekleri Ohal ilan edilen ve Bölgesel Kriz kapsamında yapıldığında 06/02/2023 tarihinden itibaren başlayacaktır. 


TÜRKİYE İŞ KURUMU "BÖLGESEL KRİZ KAPSAMINDA KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İŞVEREN BAŞVURU EKRANLARI KILAVUZU" linki: https://media.iskur.gov.tr/66976/kco-bolgesel-kriz-isveren-basvuru-ekranlari-kilavuzu.pdf


Selamlarımızla, 




Değerli Meslektaşımız, öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acınızı ve üzüntülerinizi paylaşıyoruz.

6/2/2023 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından depremin etkilerinden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvurusuna istinaden kısa çalışma başlama tarihi itibariyle 120 gün hizmet akdine tabi olma ve son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartını taşımadığı için yeni bir kısa çalışma ödeneği hak sahipliği oluşmayan işçiler nakdi ücret desteğinden faydalanabilir. Bu açıklama ile önce kçö başvurulmalı kçö hak etmiyorsa nakdi ücret desteğine başvuru yapılmalıdır.

 

Eksik gün kodları ise:


18-Kısa Çalışma Ödemeği

28-Nakdi Ücret Desteği 



 Selamlarımızla, 

TÜRMOB BİM © 2023 turmob.org.tr